COVID-19: Мах боловсруулах үйлдвэрлэл, худалдаа эрхлэгчдэд өгөх зөвлөгөө

Aдмин / Эрүүл мэнд

Эрүүл мэндийн яамнаас коронавируст халдварын үед мах боловсруулах үйлдвэрлэл, худалдаа эрхлэгчдэд өгөх зөвлөгөөг боловсруулсныг хүргэж байна.

Аж ахуйн нэгжид:

  • Биеийн халуун үзэх
  • Ам, нүүрний хаалт зүүх
  • Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
  • Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
  • Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах
  • Агааржуулагч ажиллуулах, агаар сэлгэлт тогтмол хийх
  • Махны мод, тавцан, хутга, хөрөө, махны машин зэргийг хэрэглэх бүртээ зориулалтын шингэнээр угааж цэвэрлэх
  • Бохирдсон хормогч, ханцуйвчийг зориулалтын шингэнээр тогтмол угааж цэвэрлэх
  • Сандал, хөргөгч, хаалганы бариул, хана, шал зэрэг хатуу гадаргууг 1л усанд 25мл белизна хийсэн уусмалаар өдөрт 2-оос доошгүй удаа халдваргүйжүүлэх
  • Сард 1 удаа мэргэжлийн байгууллагаар халдваргүйжүүлэлт хийлгэх
  • Халдвар судлагч, хүнсний технологич, эрүүл ахуйчийн бүрэлдэхүүнтэй багийг урьдчилан томилон, халдвар эсэргүүцэх төлөвлөгөөтэй байх
  • Халдвар хамгааллын хяналт тавих хүн ажиллуулах
  • Хог хаягдлыг ил задгай хаяхгүй байх
  • Коронавируст халдвараас урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг ил тод байршуулах
  • Халуурах, ханиах, цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119, 80086829 дугаарт хандах

Мах бэлтгэгч, худалдагч нарт:

  • Ам, нүүрний хаалт зүүх
  • Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
  • Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
  • Гараа сайтар савандаж угаах
  • Нойтон сальфетка, спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчтэй байх
  • Махны мод, хутга, ирлэгч зэргийг бусадтай сольж хэрэглэхгүй байх
  • Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
  • Бохир гараар ам, хамар, нүүрэндээ хүрэхгүй байх
  • Ажлын хувцсаа тогтмол угааж, цэвэрлэх, хоорондоо солихгүй байх
  • Ус,ундаа ам дамжуулан хэрэглэхгүй байх
  • Ковид-19-ийн талаарх мэдээлэлтэй байх

Үйлчлүүлэгчдэд :

  • Амны хаалт зүүх
  • Маханд гар хүрэхгүй байх
  • Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
  • Тахиа, загасны махыг угааж хэрэглэх
  • Далайн гаралтай бүтээгдэхүүн аль болох хэрэглэхгүй байх
  • Сав,баглаа, боодлыг чийгтэй алчуур, нойтон сальфетикаар арчих
  • Түүхий болон боловсруулсан бүтээгдэхүүнийг тус тусад нь байлгах

Эх сурвалж: Эрүүл мэндийн яам