ТАНИЛЦ: Хольж идэж болохгүй хоол, хүнс

Админ / Эрүүл мэнд

Өнөөдөр баярын дэлхий нийтээрээ хуучин оноо үдэж, шинэ оноо угтах баярын өдөр. Баярын энэ өдөр монголчууд бид олон төрлийн амттанаар ширээ засан гэр бүлээрээ тойрч суун хооллодог уламжлалтай. Энэ өдөр бялуу, оргилуун дарсны дэргэдүүр ямар хүнсийг хольж идэж болохгүй талаарх мэдээллийг хүргэж байна.

1.Өндөг, Гахайн утсан мах

Өндөг, гахайн мах нь өөх тосыг маш ихээр агуулдаг тул бидний бие үүнийг шингээх гэж маш их хүч зарцуулан, эсрэгээрээ нойрмог, ядруу байдалтай болгодог. Тиймээс гахайн махны оронд улаан лооль идвэл, илүү сэргэлэн цовоо байх болно.

2. Пицца, Хийжүүлсэн ундаа

Хүмүүсийн хамгийн түгээмэл хослуулан хэрэглэдэг пицца болон кола нь маш их нүүрс ус болон уургийг агуулдаг билээ. Тиймээс та эдгээрийг хамтад нь идсэний дараа хэхрэх, гэдэс дүүрч, цанхайх зэрэг таагүй мэдрэмж авна. Ямар нэгэн тослог ихтэй, махан хоолтой хольж хүйтэн хийжүүлсэн ундаа уухаас аль болох зайлсхийх хэрэгтэй. Учир нь гэдэс түгжрэх эсвэл гүйлгэх сөрөг үр дагавар гарч болно. Мөн удаан хугацаагаар ингэж хоолловол таргалалтанд өртөх аюултай.

3. Шарсан үхрийн мах болон төмс.

Шарсан үхрийн мах болон төмсийг хольж идвэл ходоод гэдэсний чадавхыг муугаар нөлөөлдөг.

4. Сонгино, дүфү.

Дүфүнд хадгалагдаж байгаа кальц болон сонгинын доторх өвсний хүчил нийлээд өвсний хүчлийн кальц болж ходоодны шингээлтийг харшилдаг.

5. Шарсан өндгөнд амтны охь үйхгүй байх.

Тахианы шарсан өндгөнд амтны охь үйвэл тахианы өндөгний жинхэнэ үнэр амт нь өөрчлөгдөх буюу дарагддаг юм.

6. Улаан лууван болон цагаан лууван

Цагаан лууванд маш их амин дэм С агуулагдаж байдаг, гэвч улаан лууванд агуулагдаж байгаа чийг бамыг эсэргүүцэх хүчлийн эд нь амин дэм С-д харш нөлөө үзүүлдэг байна.

7. Лууван болон жимс.

Лууван зэрэг хүнсний ногоо нь ходоодонд янз бүрийн хүчил бий болгодог. Энэ үед жимс идэх юм бол жимсэнд агуулагдаж байдаг эд нь гэдэс ходоодны бактерт задарч хүний бие цогцыг таргалуулах юм уу бамбай булчирхайг том болгодог байна.

8. Далайн гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүн ба жимс.

Далайн гаралтай хүнсний зүйлд уураг болон кальц зэрэг шим тэжээлтэй зүйл элбэг байдаг, хэрэв хүчиллэг зүйл их агуулагдсан жимстэй хольж идвэл гэдэс өвдөх, бөөлжих, дур гутах зэрэг илрэл гардаг юм.

9. Үнээний сүү ба жүрж.

Сүүний уураг нь жүржид агуулагдаж байгаа жимсний хүчил болон амин дэм С-тэй нийлбэл эгшин хатуурч ходоод гэдэсний шингээлтийг нөлөөлдөг.

10. Шар лууван ба архи.

Шар луувангийн В эд нь спирттэй холилдвол хэн хүнийг элэгний өвчинд нэрвэгдүүлэх аюултай.

11. Цагаан архи ба хийжүүлсэн ундаа.

Энэ хоёр хатуу зөөлөн ундааг холивол, нүүрсхүчлийн хий бий болж, ходоод, элэг, бөөр зэргийг хүнд ноцтой нөлөөлж, зүрх тархины судсыг гэмтээдэг байна.

12. Мах ба цай.

Мах болон далайн гаралтай хүнсний зүйл зэрэг уураг ихтэй идээ будааг идсэнийхээ дараа цай уухгүй бол биед ашигтай, цайнд агуулагдаж байдаг үлэмж хэмжээний даннийн хүчил нь уурагтай нийлээд даннийн хүчлийн уураг бүрдүүлж, гэдэсний ажиллагааг удаашруулдаг байна


ЯМАР ЖИМСИЙГ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНТЭЙ ХОЛЬЖ БОЛОХГҮЙ ВЭ?

-Сүүг хүнсний ногоотой хольж хэрэглэж болохгүй. Энэ нь гэдэсний хямрал үүсгэдэг. Ер нь ямар нэг хоолны дараа сүү уух хэрэггүй. Сүүг зөвхөн унтахын өмнө хоолноос 2-3 цагийн дараа ууж байгаарай.

-Зөгийн балтай ус уусны дараа ургамлын тос орсон хоол хэрэглэж болохгүй.

-Вандуйтай салат болон хоолны дараа элсэн чихэртэй зүйл хэрэглэх нь ходоодонд маш муу нөлөөтэй.

-Тахианы махтай хоол идсэний дараа айраг уувал шууд хоолны хордлого болно.

-Хонины махтай хоол идсэний дараа ямар нэг төрлийн жимс идвэл ходоод гэмтэж, улмаар бөөлжүүлдэг.

-Мөн тахианы махтай хоол идсэний дараа тараг уувал элэгний үйл ажиллагаанд сөргөөр нөлөөлнө.

-Өндөг идсэний дараа элсэн чихэр, чихэр идэж болохгүй.

-Сонгинотой хоол идсэний дараа зөгийн бал хэрэглэвэл ходоод гэмтэнэ.

-Лууван ба апельсин Лууван болон апельсиний шүүс хоорондоо хослох нь түгээмэл боловч энэ нь цээж хорсох мөн улаан хоолойн сөргөө үүсгэдэг гэдгийг хэлэх нь зүйтэй байх. Зарим тохиолдолд энэ нь бүр бөөрийг гэмтээх нь ч бий.

-Сүү ба хан боргоцой Хан боргоцой нь бромелайнаар баялаг тийм учраас хэзээ ч сүүтэй хамт хэрэглэж болохгүй. Энэ хослол нь толгойн өвдөлт, гэдэсний өвдөлт, дотор муухайрах, халдвар, суулгалт зэрэг хүүхдэд маш аюултай олон асуудлуудыг үүсгэдэг.

Та бүхэн мөн өнөөдөр архитай хам шарсан мах, нөөшилсөн бүтээгдэхүүн, улаан лооль, усан үзэм, тарвас, амтат гуа, коцфе, өндөг зэрэгтэй хольж хэрэглэхгүй байгаарай. Баяраа сайхан тэмдэглээрэй.


Сэтгэгдэл


0 сэтгэгдэл байна
1000 тэмдэгт оруулах үлдлээ.
Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд Medee.MN хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.
0 сэтгэгдэл байна
Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд Medee.MN хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.